Image Modal
          全國

          熱門城市 | 全國 北京 上海 廣東

          華北地區 | 北京 天津 河北 山西 內蒙古

          東北地區 | 遼寧 吉林 黑龍江

          華東地區 | 上海 江蘇 浙江 安徽 福建 江西 山東

          華中地區 | 河南 湖北 湖南

          西南地區 | 重慶 四川 貴州 云南 西藏

          西北地區 | 陜西 甘肅 青海 寧夏 新疆

          華南地區 | 廣東 廣西 海南

          • 微 信
            高考

            關注高考網公眾號

            (www_gaokao_com)
            了解更多高考資訊

          您現在的位置:首頁 > 高考總復習 > 高考知識點 > 高考英語知識點 > 2025年高考閱讀理解快速解題三策略

          2025年高考閱讀理解快速解題三策略

          來源:網絡整理 2024-11-12 15:54:28

            一、快讀

            快讀的目的是了解文章的大意和主題思想,并對文章的結構有個總的概念?熳x時,應特別注意文章的開始段、結束段、文章中每段的首句和尾句以及篇章連接手段和行文中的信息詞,因為它們往往是對文章內容的最精簡概括,是左右文章大意的關鍵。

            二、跳讀

            即根據問題信息跳躍性地閱讀文章的某些段落或某些句子。跳讀可以加強閱讀的針對性、節約閱讀時間和提高閱讀效率。許多閱讀理解的事實細節題均可用跳讀法在原文中找到相關的依據,從而迅速做出選擇。

            三、細讀

            找到文章中的有關范圍以后,即在該范圍內逐句閱讀,特別對關鍵詞句要仔細琢磨,以便對其有較深刻、較準確的理解和掌握。不僅要理解其字面意思,而且要通過推理、判斷,弄清文章字里行間的潛在意思。在細讀時,對沒有學過的生詞,可根據上下文或自己的背景知識等來推測其意思;對難以看懂的長句,可借助語法手段,對其加以分析,以達到透徹理解。

            四、實例

            下面請看一篇閱讀實例(湖南省高考英語閱讀試題):

            The private automobile(私家車) has long played an important role in the United States. In fact, it has become a necessary and important part of the American way of life. In 1986, sixty-nine percent of American families owned at least one car, and thirty-eight percent had more than one. By giving workers rapid transportation, the automobile has freed them from having to live near their place of work. This has encouraged the growth of the cities, but it has also led to traffic problems.

            For farm families the automobile is very helpful. It has made it possible for them to travel to town very often for business and for pleasure, and also to transport their children to distant schools.

            Family life has been affected(影響) in various ways. The car helps to keep them to travel to keep families together when it is used for picnics, outings, and other shared experiences. however, when teenage children have the use of the car, their parents can’t keep an eye on them. There is a great danger if the driver has been drinking alcohol or taking drugs — or is “showing off” by speeding or breaking other traffic laws. Mothers of victims(受害者) of such accidents have formed an organization called MADD (Mothers Against Drunk Driving). These women want to prevent further tragedies(悲劇). They have worked to encourage the government to limit the youngest drinking age. Students have formed a similar organization, SADD(Students Against Drunk Driving) and are spreading the same message among their friends.

            For many Americans the automobile is a necessity. But for some, it is also a mark of social position and for young people, a sign of becoming an adult. Altogether, cars mean very much to Americans.

            1. Which of the following is NOT mentioned in the text?

            A. Cars have encouraged the growth of the cities.

            B. Cars can bring families together when they go for picnics.

            C. Cars have enabled people to live far from their place of work.

            D. Cars help city families to transport their children to faraway schools.

            2. What has been done to deal with the problem of drunk driving?

            A. Parents have paid more attention to their children.

            B. Some organizations have been set up against drunk driving.

            C. Mothers have tried to persuade their children not to drink alcohol.

            D. University students have asked the government to solve the problem.

            3. We can infer from the text that _______ in America.

            A. it will be more difficult for people to get new cars

            B. parents will not allow their children to have their own cars

            C. the government will encourage people to use public transportation

            D. cars will still be popular though they have caused many problems

            ●“快讀”短文:可知本文主要介紹美國的私家車情況及私家車對美國人的影響。

            ●“跳讀”短文:根據文章第2段的內容可知,汽車是使 farm families transport their children to distant (=faraway) schools。故第1小題選D。

            ●“細讀”短文:文章說,為了解決 the problem of drunk driving,有關人士成立了不同的組織,如母親們成立了 MADD,學生們成立了 SADD,等等。故第2題選B。再根據文章第1段說美國在1986年就有69%的家庭至少擁有1輛汽車,38%的家庭擁有1輛以上的汽車,而文章最后一段又說 For many Americans the automobile is a necessity。由此可知第3題選D最佳。

           相關推薦:


            高考英語知識點匯總

           

          最新高考資訊、高考政策、考前準備、志愿填報、錄取分數線等

          高考時間線的全部重要節點

          盡在"高考網"微信公眾號

          收藏

          京ICP備10033062號-2 北京市公安局海淀分局備案編號:1101081950

          違法和不良信息舉報電話:010-56762110     舉報郵箱:wzjubao@tal.com

          高考網版權所有 Copyright © 2005-2022 www.scgzkg.net . All Rights Reserved

          人妻无码αv中文字幕久久| 国产中文欧美日韩在线| 中中文字幕亚洲无线码| 天堂网www中文天堂在线| 人妻少妇偷人精品无码| 中文字幕日韩一区| 国精品无码一区二区三区左线| 中文字幕 亚洲 有码 在线| 高清无码午夜福利在线观看 | 无码人妻精品一区二区三区蜜桃| 人妻丰满熟妞av无码区| 精品久久久久久久久中文字幕| 人妻无码αv中文字幕久久| 亚洲国产中文字幕在线观看| 18禁无遮拦无码国产在线播放| 中文亚洲日韩欧美| 亚洲免费无码在线| 国内精品无码一区二区三区| 亚洲综合最新无码专区| 无码成人一区二区| 人妻无码中文字幕免费视频蜜桃 | 成人无码免费一区二区三区| 人妻少妇无码精品视频区| 久久精品人妻中文系列| 日韩精品无码免费一区二区三区| 中文无码不卡的岛国片| 亚洲欧美日韩、中文字幕不卡| 国产爆乳无码视频在线观看| 亚洲精品无码不卡在线播放HE| 台湾佬中文娱乐网22| 亚洲AV无码一区二区三区国产| 国产三级无码内射在线看| 一本一道AV无码中文字幕| 精品久久久久中文字幕一区| 在线精品自拍无码| 毛片免费全部无码播放| 久久精品亚洲中文字幕无码麻豆| 13小箩利洗澡无码视频网站免费| 久久中文精品无码中文字幕| 欧美人妻aⅴ中文字幕| 中文字幕一精品亚洲无线一区|